top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Hüseyin inceoglu

Kuzey İspanya 6 "Santander"

"Kralların denizi"


Bölge : CANTABRİA


     Konaklama : Dün gece konakladığımız otel olan Castilla Termal Balneario Solares'te kalacağız. Umarım siz de buradan yüksek bir memnuniyet ile ayrılırsınız. Otel ile ilgili detayları Kuzey İspanya 5 yazısında bulabilirsiniz.



Sarayın bahçesinde foklar ve penguenler var.

    Bugünü planlarken : Bugünü planlarken öncelikle iki amacım vardı. Bunlardan birincisi sizlere biraz otelde dinlenme arası vermek. İkincisi ise benim pek beğendiğim Santander kentini gezmek ve Cantabiran denizinin soğuk sularında yüzmekti. Bugün tüm bu taleplerimi karşılayacak bir içeriğe sahip. Öğlene kadar otelde kalıp sonra dışarı çıkabilirsiniz. Bugün için sizin için hoş, ilginç ve hafif bir planımız var. Santander kenti ve San Sebastian kenti eğer iklimi çok yağmurlu olmasa tam benim yaşamayı isteyebileceğim türden kentler. Ben bu kenti sevdim umarım siz de seversiniz.



    SANTANDER

    Cantabria eyaletinin başkenti Santander. Eyaletin başka kenti var mı çok emin değilim çünkü oldukça küçük bir eyalet burası. Nüfusu 200.000 civarında İspanya'nın kuzeyinde tarihi önemi olmayan bir yer burası. Tarihi Romalılar kurmuş sonra da pek bir şey olmamış diye özetlenebilir. Tarihi kent küçük bir liman kentiymiş limana demirli bir dinamit yüklü geminin patlamasından sonra kalanları da çıkan bir yangın halledince tarihi bir tarafı kalmamış. Kentin tamamı yeni kurulmuş ve planlanmış. Okyanusa açılan bir nehrin geniş bir haliç ağzına kurulmuş. Bir yarım ada üzerinde yönü güneye dönük bir kent. İspanya'nın kuzeyinde okyanus kıyısındaki güneye bakan tek kent burası. Bu bakımdan da bir farklılık yaratıyor.



Yaz aylarında öğlen vakti tüm dükkanların kapalı olduğuna dikkat edin.

    Cantabria eyaleti ve kent tarih boyunca İspanyol kontrolünde olmuş ve yerel bir devlet örgütlenmesi olmamış. Hep Madrid ile yumuşak ve uyumlu bir siyaset izlemiş. Olabildiğince milliyetçi ve bütüncül bir tutum içerisinde olmuş. Zaman içerisinde Valladolid üzerinden yüksek Cantabria dağlarını aşan yol yapılmış ve direk Madrid'e bağlanmış. Tarihler 1700 yazdığında İspanya kralları yazlık saraylarını buraya taşımışlar. Bunun bir nedeni milli tutumları olsa da bir nedeninde ılıman yazlar olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Düşünsenize klimanın olmadığı çağlarda İspanya kralısınız güney şeridi ve Madrid aşırı sıcaklarla boğuşuyor. Sizde yazlıklarınızı alıp Santander'e taşınır serin hava ve denizin keyfini sürersiniz.




     İşte onlarda tam böyle yapmışlar ve burnun uçuna Magdelena Sarayı adı verilen biraz da İngiliz tarzı yazlık saraylarını yapmışlar. Gün içerisinde sizde onun olduğu buruna yürümelisiniz. Yol üzerinde fok ve penguenlerin olduğu bir bölüm var. Ayrıca ne manası olduğunu tam anlayamasam da Cristof Colomb'un Amerika yolculuğunu yaptığı üç geminin birer kopyası var.




     Gemilerin ufaklığının İspanya'dan Çin'i keşfetmek için yola çıkan ve kazara Amerika'yı keşfeden bu gezginlerin cesurluğuna şaşırmanıza sebep olacağını düşünüyorum. Son olarak belirteyim ki gemiler orijinal boyutlarında.



    Gün içerisinde ilk olarak sizleri Cantabrian Prehistoric Museum'a götüreceğim ve Altamira Mağarasından ve bu eyalette bulunan başka altı mağaradan çıkarılan buluntular var. Başka devir buluntuları ile desteklenmiş ve çok etkileyici bir hal almış. Bulunan en eski tekerleği ve bir çok taş devri eserini çok güzel bir biçimde sergiliyorlar. Ben çok beğendim, sizlerin de genç yaşlı büyük bir ilgi ile gezeceğinizi düşünüyorum.




    Biraz kent gezisi, katedral ve bir eski pazar yeri de gününüze renk katan detaylar olacak. Olacak ta hepsi bu kadar mı olacak. Hayır size Santander deniz fenerine götüreceğim. Buraya giderken ünü tüm İspanya'ya yayılmış El Sardinero plajından geçececeksiniz ki burası İspanya kralına denize girmesi için tahsis edilmiş yani "kralların denizi" burası. Bugün üzerinde bir tesis bulunmayan çok bakımlı bir halk plajı konumunda. Hafta sonları havlu koyacak yer zor bulunuyormuş ki bizim gittiğimiz gün de oldukça kalabalıktı. Siz de bu plajda serin sularda bir ıslanır mısınız?



    Yoksa bizim farklılığıyla çok hoşumuza giden az ileride fener yolundaki Playa Matalenas'tamı girersiniz bunu orada karar verin. Ancak ikinci tercih bize daha cazip göründü. Ancak zor bir seçim olacağını belirtmekte yarar var çünkü Sardinero ve Matalenas bir birinden çok farklı özellikte ancak çok güzel ve etkileyici plajlar. Denize girmek ister misiniz bilemiyorum? Ancak kumsalda yürümek için büyük bir istek duyacağınızı belirtmeliyim.



    Bir yeri boşuna "kralların denizi" yapmazlar. Yalnız bu plajların her ikisinde de içecek satan yerler yok. Bir şeyler bulundurmak isterseniz su almanızı öneririm. Bunu şehirdeyken unutmamanız yararlı olacaktır.



    Bugünden ne bekleyebilirsiniz:

    Çok dinlenmeyi umabileceğiniz günlerden birisi bu. Söyle yatayım stres atayım diyorsanız veya su beni çeker diyorsanız bugün tam size göre. Santander çok güzel bir kent burada gezmek güzel olacak. Güzel plajlar, güzel bir açık hava yürüyüşü, çok etkileyici bir prehistorik müze ve bir okyanusta yüzme deneyimi bizleri bekler, umarım çok seveceğiniz bir gün olur.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

CORDOBA

bottom of page