Bu bölümde yazdığım yerler bizim gittiğimiz ve denediğimiz yerlerden oluşuyor. İnternette pek çok daha yer duyacaksınız. Biz Bosna'da oturduğumuz yerlerden hep memnun kaldık. Bu nedenle sanırım diğer yerlerde yazılan yerlerde güzeldir. Ama aşağıdaki mekanları hararetle öneririm.
Cevabdzinica Zeljo
Saraybosna’da dört bir yanınız köfteci ama bu mekanı biz beğendik. Aynı sokakta iki şubesi var. Köfteler biraz İnegöl köftesini andırıyor ve çok lezzetli porsiyonlar büyük ancak burek için de yer ayırın.
Buregdzinica ASDZ
Vitrinindeki üzeri köz kaplı ilginç pişirme sistemi ile hemen ilginizi çekecek olan börekçi Saraybosna için önerilen adreslerden biri. Börekçilerin hemen hepsi aynı sokakta toplanmış. Bir kaç yerde börek yedik ve beğenmediğimiz olmadı bu bakımdan çok lokasyona takılmayın. Bol burek yemenizi öneririm. Her çeşidinden tadına bakın.
(Çaycı) Čajdžinica Džirlo
Başçarşı’daki Sebil’den yolun karşı tarafına doğru bakınca karşıdaki yokuşun sağında görebilirsiniz Džirlo‘yu. Ortam, dekor, sunum aynen bu yazıya eklediğim fotoğraflardaki gibi. Eksik yok, fazlası var hatta. Sahibi Hüseyin Bey son derece misafirperver, şahane bir “ev sahibi”. Hemen gelecek yanınıza. Hangi ülkeden geldiğinizi sorup, kibar, sıcak, minik bir sohbet gerçekleştirme ritüelini her misafirine yapıyor doğrusu.
Dveri
Çarşı içerisinde iki bina arasında alt katta küçük bir işletme. Hakkında çok övgü okudum. Gidip yemek yemiş birisi olarak burası hakkında yazılan tüm iyi şeyleri sonuna kadar hak ettiğini söyleyebilirim.
Eğer güzel bir akşam yemeği düşünüyorsanız mutlaka gündüzden yer ayırtmalısınız. Çünkü mekan çok ufak ve az sayıda masa var.
Masaya bir kaç çeşit yemek istedik ve peynir tabağı istedi. Kendi ikramları harika ekmek ve salata ile birleşince ortaya mükemmel bir yemek ortaya çıktı. Güzel Hırvat şarabı ile birleşince harika bir deneyim oldu. Son olarak Dveri'de bir akşam yemeği mutlaka yapılmalı.
Park Prinseva
Eski ve köklü bir mekan. Biraz tepede kurulmuş, manzarası çok güzel. Yemekleri güzel ve lezzetli. Burada çeşit daha fazla, manzara daha güzel ama lezzet Dveri'de bir tık daha iyi.Bu kentte bir kaç geceniz varsa birini burada değerlendirin.
Sarajevska
Burası bir bira fabrikası, müzesi de var fakat gezi yazısında da değindim. Biz bedava verilen birayı denemek için girdiğimiz restoranda biranın güzelliği nedeniyle yemeye karar verdik. Yediğimiz bamyalı bey çorbası, etler ve yemekler çok lezzetliydi. Mekanda canlı müzikte vardı. Biz çok sevdik doğrusu. Bir akşam yemeği olmazsa bir öğlen yemeği mutlaka yemelisiniz.
Zlatna Ribica
Ancak akşam gezmeniz bitince programı burada sonlandırmayın sizi müsaadenizle Zlatna Ribica (adı Japon balığı demek olan) adlı bir bara götüreceğim, hiç abartmadan söylüyorum hayatımda gördüğüm en karmaşık döşenmiş mekânlardan birisi.
Dış kapısını gördüğünüz an sizi nelerin beklediğini anlayabiliyorsunuz. İç tasarım, renkler, sağda solda rastgele duran antika objeler, sıcak ortam ve hatta tuvalet dahi sizi fazlasıyla şaşırtacak.
Fiyatları da öyle pahalı değil. Gezdiğim tüm ülkeler içerisinde en orjinal on mekan içerisine kesin ve hakkıyla girecek bir yer. Savaşta hasar görmemesi için kapısına duvar örülmüş. Bir kez görün ve mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
Saraybosna’da Ne Yenir?
Ne yenmez ki Saraybosna bir Türk'ün yemek konusunda belki de Avrupa'daki en rahat hissedebileceği yerdir. Kentin %80'ini oluşturan Müslüman Boşnaklar sebebiyle gıda güvenliği açısından ve 450 yıl kadar süren Osmanlı egemenliği nedeniyle lezzet benzerliği açısından benzersizdir. Ben size yemek seçeneklerinden kısa bir seçki yaptım sanırım size fikir verici olacaktır.
Cevapi: Izgara et, soğan ve ekmekten oluşan cevapi bir yemek çeşididir. Saraybosna usulü köfte olarak tanımlanabilir. Tekirdağ köftesine benzeyen bir tadı olduğu yazılmış. Bu yemek genelde metal tabaklarda, yağlı ekmek üstüne ve bol soğanla olarak servis edilirken Boşnaklar yanında ayran veya ekşi yoğurtla tüketirlermiş.
Burek: Bosna böreğinin adı. Burekdžinica (börekçi) olarak adlandırılan yerlerde sunulan, kıymalı, peynirli, patatesli ve ıspanaklı hazırlanan börekler de leziz. Sadece Burek diye sipariş verdiğinizde etli ve soğanlı börek geliyor. Eğer tercihiniz peynirli börek ise “sirnitsa”, ıspanaklı ve peynirli olanı “zelyenitsa”, patatesli olanı ise “krompirisu” olarak adlandırılıyormuş. Külün içerisindeki tepsilerde pişirilen böreklerin lezzetini beğenmemek imkânsız sayılabilir.
Pita: Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındanmış. Bir hamur işi çeşidi olan pita deyince bizim pidenin yuvarlak ve kapalısını hayal edin. Pitanın içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabiliyormuş. Yanında ayran içilmesi tavsiye ediliyor.
Bey Çorbası: (Begova Çorba) Yöresel Saraybosna yemekleri arasında en ünlü olan çorba çeşidiymiş. İçerisinde tavuk, havuç, maydanoz, limon suyu, biber ve tuz koyuluryor.
Tufahiye: İçi cevizle doldurulmuş elma ve kremşantiden oluşan tatlı. Oldukça sade görünen bu tatlının tadı yiyenlerce oldukça lezzetli denemenizi öneririm.
Komentáře