top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Hüseyin inceoglu

Güney İtalya 7 BARİ "Bir Ege Kenti"

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2022

      Bari’nin nüfusu 320.000. Adriatik Denizi kıyısında, tam bir Akdeniz şehri. Puglia bölgesinin hem başkenti, hem de en büyük şehri. Aynı zamanda Güney İtalya’nın da Napoli’den sonra en büyük 2. şehri. Bu arada, İtalyanca ’da Bari, Türkçe “gidelim bari” der gibi, “aa”yı uzatarak söyleniyor, aklınızda bulunsun. :)

      Bu kentte iki gün vakit geçirdikten sonra en belirgin gözlemim kentin Ege kentlerine çok benzerliği oldu. Hele ki bir İzmirli olarak kentin bugünkü hallerini Eski İzmir’e çok benzettim.

Kenti Barok, eski ve demir yolunun dışındaki yeni Bari olmak üzere üç bölüme ayırsak yanlış olmaz.



    YENİ BARİ

   Demir yolunun dış kesimlerini daha çok modern bölgeler oluşturuyor.. Ancak konu İtalya olunca modern dediğim evlerinde birkaç yüz yıllık olduğunu unutmamak gerek. Klasik İtalyan dokusuna sahip ama daha dikkate değmez bu kesim.


     BAROK BARİ

    Bu kesim demir yolu ile surlar arasında kalan bölümden oluşuyor. Genellikle 18yy da yapılmış ve belirgin şekilde blok sistemi kullanılmış bir bölge. Evler genellikle bakımlı ve gösterişli görünümde ve hepsi beş katlı. Farklı boylarda hiç ev göze çarpmıyor. Blok sisteminin en ortasında tarihi kente doğru uzanan sokak Via Sparano.



      Bu sokak Bari’nin alışveriş caddesini oluşturuyor. Cadde gün boyunca hareketli ama gece olunca çok daha hareketli oluyor. Cadde boyunca ve hatta caddeye çıkan sokak ve caddelerde dünyaca ünlü markalardan lüks İtalyan markalarına kadar birçok markanın mağazası var. Ama pek çok kentte olduğu gibi sadece bakıp bir şeyler alamayacağınız pahalı sokaklardan değil. Zaten Puglia İtalya’nın en fakir bölgesi burası tüm ülkeden daha ucuz.



    ESKİ BARİ

   Bari Vecchia denen şehrin eski bölgesi. Eski kent tarihi bölüm ve eski surlar içerisine yapılmış. Sıkışık sokaklar, biri birine balkonlarından bağlı evler ile çok karmaşık bir yer. Makarna yapımı kentin geleneksel bir mesleği ve zaten makarnanın ana vatanı burası. Görülebilecek pek çok yer var burada. Zaten az sonra bahsedeceğim yerlerin birçoğu da burada. Sokaklarında kaybolacağız bu bölümün.



    TRADA DELLE ORECCHIETTE

    Eski Bari’de küçük, şirin bir sokak. Asıl ismi Strada Arco Basso ama halk arasında Strada delle Orecchiette deniyor yani Orrechhiette Sokağı.



Orecchhiette, Puglia’ya özgü, kulak memesi şeklinde bir makarna türü. Küçük bir kulakçık gibi görünen minik bir deniz kabuğuna benzeyen makarna türü diyebilirim.



    Bu sokakta orrechhiette yapan yaşlı teyzeleri görebilirsiniz. Hatta bizde olduğu gibi teyzelerin biri birileriyle hararetli konuşmalarına denk gelirseniz oldukça eğlenceli gelecek. Makarna yapış hızlarına şaşırmamak elde değil. Hatta bazıları sağa sola bakarken bile yapabilecek kadar otomatikleşmiş.



     Makarna alışverişlerinizi buradan yaparsanız anne eli değmiş gibi makarnalar almanız mümkün. Lezzetlerinin İtalya’da yediğiniz makarnalardan bir tık biraz farklı olduğunu belirtmeliyim. Sonuç olarak ben beğendim hediye olarak alabilirsiniz. Ancak bu makarnaların marketlerde paketlenmiş şekilleri de var arzu ederseniz öylede alabilirsiniz. Çünkü tatları pek farklı değil.



     ADALET SÜTUNU – COLONNA DELLE GIUSTIZIA

    Piazza Mercantile yani Marcantile Meydanı’nda, beyaz mermerden yapılmış bir sütun. İtalyanca Colonna Delle Giustizia deniyor. 16. yy’da dikilmiş. Vakti zamanında çok borcu olup da ödemeyen insanları bu kolona bağlayıp halka ifşa ediyorlarmış. Kanaatimce güzel bir gelenek diyebilirim. Ancak burasını bizim yaptığımız gibi yerlilere sormayın zaten çok az İngilizce biliyorlar kolon kelimesini duyunca sizi direk buruna doğru olan Roma sütunlarına yönlendiriyorlar.



    Bu meydanda birkaç güzel restoran var. Biz yediğimiz yemeklerden ve ravyoliden memnun kaldık. Eğer açlık durumunuzu denk getirirseniz düşünün derim.



    AZİZ NİKOLA BAZİLİKASI

    İtalyancası Basilica di San Nicola. 4. yy’da, Myra’da (günümüzde Antalya’nın Demre ilçesi oluyor) yaşayan Aziz Nikola’nın kemikleri, 1087 yılında Barili denizciler tarafından çalınıp Bari’ye getirilmiş. Buna istinaden de aynı sene içinde bazilikanın yapımına başlanmış. Günümüzde birçok Ortodoks ve Katolik Hıristiyan, hac için buraya geliyormuş.



Kemiklerin azize ait olduğunu nereden bilmişler, DNA testimi yapmışlar diye soracak olursanız orasını hiç karıştırmayın derim. Bu Aziz Nikola kültü Hıristiyan camiasında pek popüler.



    İlginç olan kendisinin zor durumda olanlara yardım ettiği. Maddi sıkıntıları olanların yardımına koştuğuna inanıldığı için pek çok insan buraya dua etmeye koşuyor. Bunun neresi ilginç diyecek olursanız kredi kartlarını mezar taşının üzerine bırakıp dua ediyorlar. Hani kaba tabirle Noel Babacığım şu kartları bir fulle der gibiler.




    LUNGOMARE

    Bari malum Adriyatik Denizi kıyısında bir şehir, Lungomare de Bari’nin kordon boyu. Bizim İzmirin kordonu kadar gösterişli değil ama deniz kıyısı hareketli bir bölüm.

    SPİAGGİA PANE POMODORO

    Yaz aylarında gidip denize girmek istersenizki hararetle öneririm, kentin içerisinde plajı da var. Hem de kentteki en meşhurlarından birisi adı da Spiaggia Pane Pomodoro yani “Ekmek Domates Plajı”.



    Giriş ücreti olmayan bir hak plajı. Bizde nasıl plaja gidip karpuz kesen bir kitle var, Bari’de de zamanında işçi kesimi, fabrika çıkışlarında buraya gidip hem denize giriyor, hem de domates ve ekmekle karnını doyuruyormuş. İsmi buradan geliyor.



     Deniz temiz ve plaj oldukça güzel. Kentin içerisinde mavi bayraklı bir plaj olması insanlar için rahatlatıcı bir durum oluşturmuş. Bu nedenle kentin sembolü sayılıyor. Dalgalar biraz küçültünce bir mendirekle korumaya almışlar. Denize girin su çok güzel.



    Yeme içmeye gelince size iki bölüm önereceğim. Birisi adalet sütununun olduğu Merkantile Meydanı. Diğeri ise surların Barok kent ile kesiştiği sokaktaki restoranlar. Bu bölümde yediklerimiz hep çok güzel ve hesaplıydı. Burada orrecchiette mutlaka yemeniz gerekiyor en azından sofrada bir kişi söylesin tadına bakın. Ne de olsa makarnanın memleketine geldiniz sonuçta. Farklı şekillerde yapılabiliyor orecchiette. Yemeğin ardından da Puglia’ya özgü tatlı sporcamuss (sporcaviso) yemenizi tavsiye ederim. Ama yerken yapımında kullanılan pudra şekeri ve kremanın yüzünüze veya burnunuza bulaşacağını unutmayın. Zira tatlı ismini de buradan alıyor. Sporcaviso, kirli yüz anlamına geliyor. Milföy hamurlu içine krem koyulmuş bir tatlı dışı pudra şekerli hafif lezzetli bir tatlı.



    Sonuç olarak özetleyecek olursak Bari çok güzel bir Ege kenti havasında bir yerleşim. Makarnası, çarşıları plajı ile çok sempatik. Sizi büyülemese bile bir yaz günü unutulmaz bir gezi yapmanızı sağlayacak. Puglia gezisinin sonunda bir buçuk veya iki gün ayırmanız hem eğlenceli hem de dinlendirici olacak.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page